Lyder det lidt for godt til at være sandt? Det er det ikke. Med en slowcooker kan du lave lækre simreretter og nærende måltider, mens du bruger tiden på noget andet. Stressfrit og nemt!
Måske har du hørt om slowcooking? Det er i store træk det samme som langtidsstegning i en støbejernsgryde. Det var tidligere meget almindeligt, men nu foregår den langsomme simren i en ny type køkkenmaskine. Det eneste, du skal gøre, er at fylde din slowcooker med råvarer efter eget valg, slå timeren til og lade slowcookeren klare resten! Og du behøver ikke at være professionel kok for at få succes med pulled pork eller møre vildtgryderetter – du skal bare bruge din slowcooker.
• TIDSBESPARENDE. Du kan lade din slowcooker lave mad, mens du er på arbejde, er med børnene til fodboldtræning eller laver noget helt andet.
• NÆRENDE. En slowcooker bevarer næringsstofferne i grøntsager, kød og fisk – og samtidig undgår du at bruge unødvendigt fedt i maden. Farvel til junkfood!
• BEDRE. Du har sikkert hørt, at en rigtig god pastasauce med tomater skal koge i flere timer. Og at det er svært at få kød helt mørt. Det er ikke noget problem nu, når bare du lader slowcookeren gøre arbejdet.
• REDUCERER MADSPILD. Når du laver gryderetter, kan du bruge de grøntsager, du har i køleskabet, og som du måske ellers ikke ville få brugt. Så undgår du madspild.
• ENERGIRIGTIGT. En slowcooker bruger næsten ingen strøm (235 W) i forhold til madlavning på komfuret.
Inde i slowcookeren er der en keramikgryde på 5,7 liter – så du kan sagtens lave mad til hele familien. Gryden kan nemt vaskes i opvaskemaskinen, og selve maskinen har et låg af hærdet glas. Gryden har tre varmeindstillinger: lav, medium og høj – og en varmeholdningsfunktion, der holder maden varm i op til 4 timer efter tilberedningen. Kan du også se det perfekte farsbrød, de møre svinekamme eller en hot vegetarisk pilaf for dig?
En anden fordel ved slowcookeren er, at du kan forberede dine måltider på forhånd. Det er perfekt til store, travle familier, der gerne vil planlægge maden flere dage frem. Det kaldes freezer meals og går ud på, at du bare snitter de ingredienser, du skal bruge til forskellige retter, lægger dem i fryseren i poser, f.eks. ingredienserne til en pølsestroganoff eller chili con carne. På den måde har du altid måltider parat i fryseren og behøver ikke at bekymre dig om, hvad der skal købes ind. Om morgenen tømmer du bare poserne ned i din slowcooker, så tilbereder den din lækre gryderet, mens du er på arbejde. Man kan sige, at du bliver din egen producent af færdigretter – men det vigtigste er, at du slipper for den stressende ulvetime, når alle kommer hjem fra arbejde og skole, og der samtidig skal laves mad.
Du behøver ikke at reservere din slowcooker til store måltider, avancerede gryderetter og smagfulde saucer. Det er helt fint at koge ris til hele familien – eller kartofler for den sags skyld – i slowcookeren! Hvis du har en stor familie, og alle vil have kogte æg til morgenmad, eller hvis du laver masser af æg til påske, hvorfor så ikke koge dem langsomt i din slowcooker? Du skal bare lægge æggene i gryden i ét lag, fylde vand på, så det dækker, og salte godt. Sæt slowcookeren på højeste varme, og lad æggene simre i 2,5 timer. Tag derefter æggene ud, og læg dem i en skål med koldt vand, så kogningen standses.
Du kan også bruge din slowcooker som bageovn og bage lækre kager – så længe din bageform kan være i slowcookeren – det er smart og nemt!
Bananabread i en slowcooker? Yes, det kan du sagtens!
Du skal bruge:
1 dåse kondenseret mælk
5 mosede bananer
6 dl mel med bagepulver (kaldes også self-raising flour eller selvhævende mel)
Sådan gør du:
• Indstil slowcookeren på højeste varme.
• Smør en bageform med lidt smør og drys med rasp.
• Bland alle ingredienserne sammen, og hæld dem i formen.
• Hæld vand i bunden af din slowcooker – op til ca. 3 cm, og sæt formen i den.
• Læg et viskestykke under låget for at forhindre, at der drypper kondensvand ned i kagen.
• Bag banankagen i 2 timer (eller evt. længere afhængigt af din model).
• Servér din banankage med flødeskum eller is!
Ingen kan modstå en lækker blød chokoladekage til dessert. Kom alle ingredienserne i gryden, inden I går til bords, så behøver du ikke at forlade middagsbordet, for kagen bager sig selv!
Du skal bruge:
75 g smør
1,5 dl mælk
2 store æg (eller 3 små)
5 dl hvedemel
2 dl sukker
1 tsk. bagepulver
0,5 dl kakao (eller lidt mere, hvis du vil have en kraftigere chokoladesmag)
1 spsk. vaniljesukker
0,5 tsk. salt
Olie til at smøre gryden med, helst en olie, der ikke smager af for meget, f.eks. rapsolie eller kokosolie uden smag.
Sådan gør du:
• Smør keramikgryden med olie, men vent med at tænde for varmen.
• Kom alle de tørre ingredienser i gryden, og bland dem godt. Du kan selvfølgelig også blande alle de tørre ingredienser i en skål først, hvis du foretrækker det.
• Smelt smørret i en gryde, og bland derefter mælken i smørret.
• Rør smør- og mælkeblandingen i de tørre ingredienser.
• Rør æggene i, et ad gangen.
• Bland det hele godt, for at undgå at der sidder tørre ingredienser rundt i kanten af gryden.
• Læg et tyndt viskestykke under låget for at forhindre, at der drypper fugt fra låget ned i kagen.
• Tænd din slowcooker på højeste varme, og indstil timeren til 1,5 timer.
• Servér med flødeskum eller is og friske bær!
Du undgår, at grøden brænder på, og du slipper for at røre i gryden hele tiden. Du kommer bare ingredienserne i gryden og lader din slowcooker gøre arbejdet for dig!
Til 6 portioner grød skal du bruge:
2,5 dl grødris
5 dl vand
9,5 dl mælk
1 spsk. sukker
1 knivspids salt
2 spsk. smør
0,5-1 dl fløde
Sådan gør du:
• Skyl risene grundigt i koldt vand.
• Sæt slowcookeren på lav varme.
• Hæld vand, mælk, sukker, salt og ris i slowcookeren.
• Rør forsigtigt rundt, og tilsæt derefter smørret.
• Læg låg på, og kog grøden i 3 timer.
• Du behøver kun at røre i risengrøden et par gange undervejs.
• Til sidst kan du tilsætte den ønskede mængde fløde.
• Tænd for varmeholdningsfunktionen i 30-60 minutter.