Hverdagsmad er en del af livets puslespil, og det kan være svært at få tid til at lave ordentlig mad fra bunden, når der er så mange andre ting på programmet. Slowcookeren er din bedste ven i en stresset hverdag. Maden laver sig selv, og du kan i stedet bruge din energi på vigtigere ting. Her er nogle yndlingsopskrifter, du kan lave i slowcookeren om efteråret.
Pølser er en favorit i mange familier og et godt udgangspunkt for inspiration til maden i hverdagen. Denne gryderet er perfekt, hvis du har forskellige slags pølser i køleskabet, som du naturligvis ikke har lyst til at smide ud.
Du skal bruge:
800 g pølser efter eget valg
1 løg
1 dåse hakkede tomater
1 spsk. tomatpuré
2 dl madlavningsfløde/piskefløde
Salt, peber og paprika
Sådan gør du:
1. Skær pølsen i stykker/skiver.
2. Hak løget. Steg pølsen i olie eller smør i gryden på komfuret i ca. 5 minutter.
3. Tilsæt løget, og steg det i yderligere et par minutter. Sæt gryden tilbage i slowcookeren. Tilsæt de hakkede tomater, tomatpuré og lidt vand.
4. Smag til med salt, peber og paprika. Lad retten simre ved svag varme i 3,5 timer eller ved høj varme i 1 time.
5. Tilsæt madlavningsfløde eller piskefløde, og lad det simre i yderligere 30 minutter.
6. Smag til, og tilsæt evt. flere krydderier. Servér f.eks. med ris og grøntsager.
En lækker og sund gryderet med masser af smag. Krydderierne kan eventuelt udelades af hensyn til børnenes sarte ganer.
Du skal bruge:
600 g laksefilet
600 g søde kartofler
200 g gulerødder
50 g pastinakker
1 rød peberfrugt
2 fed hvidløg
3 tsk. havsalt
1 tsk. sort peber
0,5 tsk. chilipulver
1 tsk. tørret rosmarin
0,5 tsk. karry
1 tsk. tørret dild
3 spsk. olivenolie
2 dl kokosmælk
1,5 dl vand
Sådan gør du:
1. Skær søde kartofler, gulerødder og pastinakker i små stykker, og kom dem i slowcookeren.
2. Hak peberfrugt og hvidløg fint, og steg dem kortvarigt i olivenolie sammen med krydderier, salt og peber.
3. Kom den stegte peberfrugt- og hvidløgsblanding i slowcookeren, og bland med rodfrugterne.
4. Tilsæt vandet, og indstil slowcookeren til højeste varme og 3 timer.
5. Læg laks skåret i små stykker øverst i gryden, når der er 1 time tilbage.
6. Tilsæt kokosmælken, når der er gået 30 minutter.
7. Rør forsigtigt rundt, og servér med frisk dild og citron (til dem i familien, der kan lide det).
Det er hurtigere at lave pulled chicken end pulled pork (en stor fordel, når det drejer sig om hverdagsmad), og det smager mindst lige så godt – hvis ikke bedre!
Du skal bruge:
1 løg, finthakket
0,5 dl vand
3 spsk. olivenolie eller kokosolie
3 spsk. glutenfri sojasauce
3 spsk. chipotlepulver eller chilipulver
1 spsk. tomatpuré
1 spsk. rødvinseddike
1 tsk. salt, eller efter smag
900 g kyllingelårfileter uden skind
Sådan gør du:
1. Bland ingredienserne til marinaden direkte i slowcookeren, og rør rundt. Tilsæt kyllingen, og rør rundt. Indstil slowcookeren på høj varme i 3 timer eller på lav varme i 5 timer.
2. Træk kyllingen fra hinanden med to gafler direkte i slowcookeren, og bland kyllingestykkerne med stegeskyen.
3. Servér med burgerboller og tilbehør eller med ris og en god salat.
Måske den mest populære indiske ret, der er elsket af både store og små, og som er perfekt til hverdag!
Du skal bruge:
5 kyllingefileter (lårfileter er mere saftige, men brystfileter fungerer også godt)
1 løg, finthakket
4 fed hvidløg, presset
2,5 spsk. frisk ingefær
0,75 dl tomatpuré
3 dl madlavningsyoghurt (græsk yoghurt)
2 spsk. olivenolie
2 spsk. garam masala
1 spsk. spidskommen
0,5 spsk. paprika
2 tsk. salt
Sort peber
0,75 tsk. kanel
1 tsk. cayennepeber
4 laurbærblade
2,25 dl fløde
2 spsk. mandelsmør
Sådan gør du:
1. Smør slowcookeren indvendigt med kokosolie.
2. Kom derefter løg, hvidløg, ingefær, tomatpuré, olivenolie, yoghurt, salt og krydderier i slowcookeren, og bland det hele godt.
3. Skær kyllingefileterne i mundrette stykker, og kom dem i yoghurtblandingen. Bland godt.
4. Tilsæt laurbærbladene. Tilbered i 6 timer ved lav varme eller 3 timer ved høj varme.
5. Rør fløde og mandelsmør sammen. Tilsæt dette, når der er 30 minutter tilbage af tilberedningstiden.
Hverdagsmad for dem, der gerne vil spise vegetarisk. Her er en superlækker og mættende gryderet uden kød eller fisk.
Du skal bruge:
1 dåse kidneybønner
2 dl grønne linser
1 løg
1 squash
1 sød kartoffel
3 stængler bladselleri
1 dåse kikærter (400 g)
1 glas syltede peberfrugter i strimler
500 g hakkede tomater
5 dl vand
0,5-1 tsk. hver af kanel og røget paprika
2 tsk. hver af stødt koriander og spidskommen
Salt, peber
Sådan gør du:
1. Hak løget, og steg det i smør i gryden, til det er blødt.
2. Skær squashen i kvarte skiver, og steg dem, til de får farve. Sæt gryden tilbage i slowcookeren.
3. Skræl den søde kartoffel, og skær den i tern. Skær sellerien i skiver. Skyl kikærter, bønner og linser. Kom det hele i gryden sammen med peberfrugtstrimler, hakkede tomater, vand og alle krydderierne. Rør rundt, og lad det simre i 2 timer med låget lidt på klem. Servér med brød og ris, og kom en klat cremefraiche på toppen.
Læs mere: Lad din slowcooker lave maden