Gamle glødepærer hører fortiden til. I dag bruger vi LED-pærer. En LED-pære er meget mere energieffektiv, afgiver ikke varme og er derfor mere sikker – og LED-pærer holder mindst 30 gange længere end glødepærer. Men hvordan fungerer de? Og hvilken styrke skal man bruge? Her har vi samlet nogle hyppige spørgsmål om LED-belysning.
Efter at EU har forbudt de gamle glødepærer, er udbuddet af LED-belysning steget. I dag er der LED-løsninger til alle former for belysning i hjemmet. Men måske føler du dig lidt fortabt i LED-junglen og undrer dig over, hvad Kelvin, lumen og Ra er? Her forklarer vi begreberne:
• Afgiver ikke varme. LED – Light Emitting Diode (lysdiode på dansk) – har ikke en glødetråd, som de gamle glødepærer havde. Det betyder, at de ikke afgiver varme, og at energien bruges til at generere lys. En LED-pære giver mindre risiko for brand, og der er ingen risiko for at brænde sig på pæren.
• Højere indkøbspris. LED-belysning er dyrere i indkøb end glødepærer, men da de bruger ca. 80 % mindre elektricitet og har en meget længere levetid, sparer du stadig penge.
• Længere levetid. LED-pærer har meget længere levetid end almindelige glødepærer. Men plejer at sige, at en LED-pære holder 30-40 gange længere end en glødepære. En moderne LED-pære kan lyse i 30.000 timer. Det er over tre år, hvis lyset er tændt hele tiden, og ti år, hvis det er tændt tre timer om dagen.
• Mindre miljøpåvirkning. Den samlede miljøpåvirkning fra en LED-pære bliver mindre takket være et lavere energiforbrug og lang levetid. Derfor skal langt færre pærer udskiftes og afleveres på genbrugsstationen.
Hvad betyder E-27? LED-pærer fås i forskellige størrelser, der passer til forskellige fatninger – det er ofte angivet på emballagen, f.eks.: LED – E27, som betyder en bestemt sokkelstørrelse, LED – E14 eller LED – GU10. Disse sokler passer til alt fra spots til loftlamper og bord- og gulvlamper i mange forskellige størrelser.
Se vores udvalg af LED-belysning her. https://elvita.dk/produkter/lyskilder
LED-pærer fås med forskellig farvetemperatur, Kelvin. Du har sikkert hørt, at LED-lys kun er koldt og har et blåt skær, som ikke er særlig hyggeligt. I dag fås LED-pærer i mange forskellige farvetoner og -temperaturer, som angives i Kelvin. Jo højere farvetemperatur (K), jo koldere lys. En LED-pære med 3.000 K har en varm hvid tone, mens 3.500-4.500 K er en neutral hvid tone, og 4.500-10.000 K er et koldt hvidt lys.
Lumen – det nye watt. Glødepærens effekt blev angivet i watt, mens LED-pærens effekt i stedet angives i noget, der kaldes lumen (lm). Jo højere lumen, jo mere (stærkere) lys. Hvis du vil være doven og omregne hurtigt, kan du fjerne det sidste ciffer i lumen, f.eks. 249 lm = 25 watt. Her er en liste med en mere korrekt omregning:
15 W: 136 lm
25 W: 249 lm
40 W: 470 lm
60 W: 806 lm
75 W: 1.055 lm
100 W: 1.521 lm
Du kan vælge lumen efter, hvordan dit hjem skal se ud, og hvilke lamper du har.
Med 100 lumen får du et svagt lys, der er godt til stemningsbelysning i f.eks. en vindueslampe, bordlampe eller julestjerne. 100 lm = ca. 15 watt. Hvis du har brug for spotbelysning i badeværelset, kan du vælge 50-250 lm og en farvetemperatur på ca. 2.500-3.000 K.
En LED-pære med 200 lumen er velegnet til hyggebelysning, f.eks. i et gæsteværelse, eller som bordlampe, hvor du ikke vil have for meget lys. 200-250 lm fungerer også godt i en læselampe, der ikke er justerbar. 200 lm = ca. 25 watt.
400 lm giver et ret moderat/stærkt lys og er velegnet til loftlamper og generel belysning, så det er måske det, du har mest brug for derhjemme. 400 lm = ca. 40 watt. Efterhånden som lm-værdien bliver højere, skal du overveje, hvilken farvetemperatur du vil have. Over køkkenbordet er LED-pærer fra 430-800 lm velegnede, men her anbefales en farvetemperatur på 2.500-3.000 K. På badeværelset kan man vælge LED-pærer eller LED-lysstofrør på 430-800 lm med en farvetemperatur på ca. 2.500-3.000 K.
Hvis du har brug for ekstra god belysning i hjemmet, f.eks. hvor du laver mad eller i et arbejdsrum, kan en LED-pære med 700 lm = ca. 60 watt være et godt valg. Også her skal du overveje farvetemperaturen og vælge 2.700-4.000 K. Til et toiletbord anbefaler vi LED-pærer med en varm hvid eller hvid tone (op til 4.000 K).
Hvis du vil vide mere om LED-pærer og belysning i hjemmet, kan du se Energistyrelsens guide til belysning.
LED-pærer, der gengiver farver. Farvegengivelse betyder, hvor godt lyskilder gengiver farverne, og det angives i Ra. Ra-værdien går fra 0 til 100, hvor 100 Ra svarer til dagslys. Alle LED-pærer til boligbelysning skal have en farvegengivelse på Ra 80 eller bedre. De fleste af de LED-pærer, vi bruger derhjemme, har en farvegengivelse på 80-89.
LED-pære til lysdæmper. I dag kan du sagtens købe LED-pærer, der er egnede til lysdæmpere, dvs. dæmpbare pærer. Hvis du tidligere har haft lysdæmpere, der fungerede med glødepærer, bør du måske kontrollere, om de er kompatible med LED-pærer. Man skal også være forberedt på, at dæmpbare LED-pærer normalt er lidt dyrere. Tjek emballagen – hvis pæren ikke kan dæmpes, skal det fremgå af emballagen
LED-pærer er elektronikaffald. Kom ikke LED-pærer i skraldespanden, men aflevér dem på genbrugsstationen. LED-pærer indeholder ikke kviksølv
• Passer pæren til din fatning? Tjek din lampe på forhånd! De mest almindelige fatningsstørrelser er E14, E27, GU10, Gu 5.3, G53.
• Har du valgt korrekt lumen-værdi? 40 watt = ca. 400 lm.
• Har du valgt den rigtige farvetemperatur (Kelvin)? 2.700-3.000 K er normalt passende i hjemmet.
Tips og råd – indret med den rigtige belysning indendørs Indendørs belysning – fra gulvlamper til loftlamper