Hvis alle køleskabe havde den rigtige temperatur, kunne madspildet i verden reduceres markant. Madspild koster husholdningerne tusinder af kroner om året og er et stort klimaproblem. En tredjedel af alle de fødevarer, du slæber med hjem, ender i skraldespanden, og det værste er, at halvdelen af dem sagtens kunne spises. I denne guide "Køleskabstemperatur – sådan får du maden til at holde sig længere" giver vi dig de bedste tips.
Madspild skyldes dels dårlig emballage, men også at vi ikke får opbevaret maden ved de rigtige temperaturer i vores køleskabe. Er der for varmt i køleskabet formerer bakterier og mikroorganismer sig hurtigere, hvilket forkorter fødevarens holdbarhed og i værste fald fører til madforgiftning. Er temperaturen for lav trives frugt og grønt ikke.
Ved den rigtige temperatur bremses bakterievæksten, hvilket betyder, at maden holder dig frisk længere.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at temperaturen i køleskabet skal være 4°C. Ved fire grader er holdbarheden på mad dobbelt så lang som ved otte grader, hvilket kan spare en hel del mad fra at ende i skraldespanden. Så er der undtagelser. Ikke al mad trives ved fire grader. Nogle frugter og grøntsager får forfrysninger, hvis det er for koldt, de skal derfor opbevares køligt eller ved stuetemperatur. Mange køleskabe har et grøntsagsrum, der er lidt varmere end resten af køleskabet.
Kød, fisk og fjerkræ kan tåle kulde og bør fryses, hvis de ikke skal spises i løbet af de næste par dage.
Alle fødevarer har en vejledning om opbevaring på emballagen. Husk, at nogle fødevarer kan opbevares ved stuetemperatur, hvis emballagen er uåbnet, men skal opbevares i køleskabet, hvis emballagen har været åbnet.
Sæt fødevarerne i køleskabet, så snart du kommer hjem efter en indkøbstur. Kød, fisk, kylling, mælk og mejeriprodukter bliver hurtigt dårlige ved stuetemperatur. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man aldrig lader kølevarer stå uden for køleskabet i mere end to timer.
Det samme gælder madpakker og madrester.
Det er nemmere at finde rundt i overskueligt køleskab, og jo mere overskueligt, jo kortere skal døren til køleskabet også stå åben mens du finder de ting du skal bruge. Køleskabe har ofte forskellige temperaturzoner. Du kan nemt finde ud af hvilken temperatur du har de forskellige steder ved hjælp af et almindeligt husholdningstermometer. Læg altid kød fisk og mejeriprodukter i den kolde del, og frugt og grønt i den varmere del.
Smid gamle fødevarer ud, og gør køleskabet rent regelmæssigt for at forhindre bakterievækst. Tør pletter og snavs af med en klud og opvaskemiddel.
Tilberedt mad skal køles ned hurtigst muligt og lægges i tætsluttende emballage. Men sæt aldrig brændende varm mad i køleskabet. Det tvinger nemlig motoren til at arbejde unødigt hårdt, og øger energiforbruget. Afkøl hellere maden i et vandbad inden det sættes i køleskabet.
Moderne køleskabe har normalt et indbygget termometer, men selvom dit køleskab er indstillet til 4 grader, er det ikke ualmindelig at temperaturen er lidt højere. Du måler med et almindeligt husholdningstermometer forskellige steder i køleskabet. Sæt termometeret ét sted og luk døren i en time. Hvis den målte temperatur ikke stemmer overens med termometeret, skal du muligvis kompensere for køleskabets termostat. Hvis temperaturen er forkert med mere end 2 grader, kan der være fejl på dit køleskab, som du bør få tjekket.
Kan man ikke få temperaturen ned på fire grader, kan gummipakningen i døren blive beskadiget. Tjek pakningen og bestil om nødvendigt en ny. Hvis du ikke finder noget galt med pakningen, kan det være termostaten eller andet på køleskabet der ikke virker, og så skal du have fat i en servicetekniker.
Hvis du sænker temperaturen fra 8 til 4 grader, stiger køleskabets energiforbrug med ca. 20 %. Det lyder måske som meget. Men da et køleskab bruger mellem 100 og 300 kWh om året, stiger elregningen kun med mellem ca. 20 og 62 kr. afhængigt af køleskabet og elprisen.
Så det er temmelig dumt at spare på strømmen ved at hæve temperaturen i køleskabet, for alle de svinekoteletter, du så kommer til at smide ud, er meget dyrere og belaster miljøet meget mere.
Det er en rigtig god idé at optø frosne fødevarer i køleskabet. Det tager lidt længere tid end ved stuetemperatur, men det sparer energi, fordi de frosne fødevarer hjælper med at holde køleskabets temperatur nede og aflaster køleaggregatet.