Frysning er en smart måde at holde fødevarer friske på i længere tid. Nogle fødevarer egner sig til frysning, mens andre mister deres smag og konsistens. Det kan være svært at vide, hvordan man fryser mad, frugt og grøntsager. Alle fødevarer har forskellig holdbarhed. Det gælder også, når de fryses ned. Her får du tips om, hvordan du f.eks. kan fryse kantareller, mælk og bananer. Bliv ekspert i at fryse fødevarer.
Temperaturen i fryseren er vigtig, for at produkterne kan holde sig så længe som muligt. Det er vigtigt, at der ikke bliver for varmt i fryseren – for så bliver frugt og andre fødevarer hurtigere dårlige. Der må heller ikke være for koldt – for så risikerer du at få en stor elregning, og at fødevarerne får frostskader.
Det er måske ikke så almindeligt at fryse æg, men det er slet ikke nogen dårlig idé, hvis du har et par æg, der er ved at overskride sidste holdbarhedsdato. Det er vigtigt at huske, at man ikke kan fryse hele æg. Så knækker skallen, og æggeblommen bliver sej. Men det er ikke noget problem at fryse æg, når æggeblomme og æggehvide er blandet. Det er perfekt, hvis du vil lave en lækker omelet eller røræg direkte fra fryseren.
Du kan fryse mælk uden større problemer. Jo lavere fedtindholdet i mælken er, jo længere holder den sig i fryseren. Man kan også fryse fløde, der ikke er pisket, så den kan bruges til madlavning. Fløde, der har været frosset, egner sig dog ikke til at blive pisket eller til at komme direkte i kaffen. Man kan også fryse flødeskum. Det kan blive lidt tørt, men bland det godt, så kan det sagtens spises. Når du tør mejeriprodukter op, er det bedst at gøre det i køleskabet.
Det er lidt mere kompliceret at fryse kantareller og andre svampe end f.eks. frugt. Svampe indeholder meget vand og udvider sig derfor, når de fryses. Det ændrer deres konsistens. Men der findes et trick, når det drejer sig om kantareller og andre svampe. Forkog kantarellerne (kog dem i deres egen saft) ved svag varme i 10-15 minutter. Når de er afkølet, er de klar til at blive frosset ned og derefter spist inden for seks måneder. Her kan du læse mere om kantareller!
Forlæng sommeren ved at fryse overskydende jordbær og tage dem frem, når efteråret nærmer sig. Det er den perfekte måde at nyde sommerens røde lækkerier på, selv når jordbærsæsonen er forbi. Det er et godt tip at skære jordbærrene op, inden de fryses. Det forlænger holdbarheden. De kan også blendes og bruges i lækre smoothies.
Bananer har ret kort holdbarhed. De bliver hurtigt brune og smager ikke så godt efter et par dage. Du kan sagtens fryse bananer – og det er en god måde at undgå at kassere spiselige frugter på. Den bedste måde at fryse bananer på er at skrælle dem, skære dem i stykker og dryppe dem med lidt citron- eller limesaft. Den syrlige saft gør, at bananerne holder sig lidt længere. De bør spises inden for to måneder.
Rabarber er et sikkert tegn på, at det er sommer, og at der venter nogle dejlige måneder forude. Det er også en grøntsag, der er god at fryse – og det er desuden meget nemt. Begynd med at vaske og tørre dem. Derefter skal de bare skæres i stykker og lægges i fryseren. De skal helst spises inden for ti måneder. Måske kan du bruge rabarberne til en lækker marmelade eller kompot – eller måske en klassisk crumble-tærte? Frosne rabarber kan bruges til mange lækre ting.
Kan man fryse grønkål? Det kan man sagtens, og intet kunne være nemmere. Frys grønkålen, som den er, med hele blade, eller skær den i mindre stykker. Læg grønkålen i en plastpose med et par dråber vand og så lidt luft som muligt, så holder den sig længere. Du behøver du ikke engang tø kålen op til en grønkålssuppe.
Husk at skrive tydeligt på posen, hvad der er i den, og hvornår den er frosset ned. Det gør det lettere at holde styr på, om frugt og andre fødevarer stadig er spiselige, og hvad der er i posen. Det er en god måde at holde orden i frosne fødevarer på.