De fleste moderne ovne har varmluft, men man glemmer let denne fantastiske funktion. Varmluft har mange fordele, især når du bager brød og kager, og det er perfekt til julebagning!
Varmluftovne har indbyggede ventilatorer, der gør, at luften cirkulerer i ovnen, så varmen fordeles jævnt. Varmluft er fantastisk til mange forskellige ting, f.eks. til at stege mad hurtigere, tørre svampe, bær eller grøntsager – og hvorfor ikke tø frosne råvarer op?
Madlavning med varmluft sparer energi, fordi det gør tilberedningen hurtigere. Du kan faktisk spare 3.000 kWh i løbet af ovnens levetid ved at bruge en varmluftovn i stedet for en almindelig ovn. Det svarer omtrent til el-forbruget i to lejligheder på 38 kvadratmeter i et år.
Til julebordet kan du med fordel bruge varmluftfunktionen til at holde maden varm (ca. 60 grader), men brug også varmluftfunktionen til julebagningen. Her er nogle af grundene til, at du bør bage med varmluft:
1. Du kan have flere bageplader i ovnen samtidig. Du kan have flere plader med luciabrød i ovnen samtidig, fordi varmluften fordeler varmen jævnt, så dine boller bages jævnt. Det er vanskeligere, hvis du bruger den almindelige ovnfunktion. Det er vigtigt at bollerne ikke placeres for tæt på bagepladen. Hvis de vokser sammen, kan luften ikke cirkulere mellem dem.
2. ... og de bliver mere luftige! Den varme luft gør dine boller både højere og mere luftige.
3. Det går hurtigere. Dit bagværk bliver bagt hurtigere. Hvis du bruger en opskrift, skal du kontrollere, om tiden er angivet for en almindelig ovn eller en varmluftovn. Nogle gange står der ikke noget, og så må du i stedet holde et vågent øje med bagningen, hvilket vi under alle omstændigheder anbefaler.
Hvis du har en opskrift, der er baseret på bagning/tilberedning i en almindelig ovn, skal du reducere temperaturen, når du bruger varmluftovn. En almindelig ovn skal være varmere, fordi luften ikke cirkulerer i den, som den gør i en varmluftovn.
50 °C – 50 °C
75 °C – 70 °C
100 °C – 90 °C
125 °C – 100-110 °C
150 °C – 130-135 °C
175 °C – 160 °C
200 °C – 180 °C
225 °C – 200 °C
250 °C – 225 °C
Du skal bruge (ca. 40 luciabrød)
2 pakker safran (1/2 g i hver)
2 dl sukker
2 spsk. rom eller vand
50 g gær
175 g stuetempereret smør
5 dl stuetempereret mælk
0,5 tsk. salt
800 g hvedemel (ca. 13,5 dl til 1 portion)
1 dl rosiner
Mel til udrulning
1 æg til pensling
Sådan gør du:
1. Kom safranen i rom eller vand, og rør rundt. Lad det stå i 30 minutter.
2. Skær smørret i tern.
3. Smuldr gæren, og bland den med mælk, smør og væsken med safran i en skål eller en køkkenmaskine med dejkrog.
4. Tilsæt resten af sukkeret, salt og mel. Ælt dejen i 15 minutter i maskine eller 20 minutter i hånden. Lad den hæve under et viskestykke i 60 minutter.
5. Læg rosinerne i blød i lidt vand i ca. 30 minutter. Si derefter vandet fra.
6. Vend dejen ud på et meldrysset køkkenbord. Ælt den let, og rul den ud til luciabrød, ca. 40 enkeltboller eller 20 dobbeltboller (til 1 portion). Tryk rosinerne ned i bollerne.
7. Læg bollerne på bageplader med bagepapir. Lad dem hæve under et viskestykke i ca. 30 minutter.
8. Indstil ovnen til 200 °C varmluft.
9. Pensl bollerne med sammenpisket æg. Bag dem midt i ovnen i 8-10 minutter. Lad dem afkøle på en rist under et viskestykke.