Du kan bruge en moderne ovn til at gøre madlavningen nemmere på mange måder.

Vil du gøre ovnen ren automatisk, men ved ikke, hvilket program du skal bruge? Kender du de funktioner, der giver familiepizzaen et ekstra løft? Alle disse forudindstillede programmer og funktioner gør det nemmere at lave mad, så du kan bruge tiden på noget andet. Sådan får du mest muligt ud af din ovn!   

Føles det ikke som den rene luksus at have en ny ovn? Uanset hvilken type du har købt, kan du bruge en moderne ovn til at gøre madlavningen nemmere på mange måder. I denne artikel kan du læse om tre smarte funktioner i din ovn og fem almindelige fejl, du bør undgå. Sidst, men ikke mindst kan du finde ud af, hvordan du gør ovnen ren automatisk!             

Hurtig opvarmning  

Den hurtige opvarmning er perfekt til stressede småbørnsforældre. Ovnen bliver varm på kun 5-10 minutter. De fleste af Elvitas ovne har Fast Preheat, så du hurtigt kan varme ovnen op til 200 grader. Har du svært ved at nå alt det, du skal? Så husk at bruge denne smarte funktion!      

Varmluftovn – hvorfor er den så god?  

En af de store fordele ved en varmluftovn er, at luften cirkulerer jævnt i hele ovnen. På den måde bliver maden tilberedt ensartet, og du kan lave mad på flere niveauer samtidig. Læg fisken på en bageplade nederst i ovnen, og rodfrugterne øverst! Det er nemt og bekvemt. Og det er praktisk til store festmåltider, eller hvis I spiser forskellige ting i familien.          

Tid til fredagspizza? Prøv grillfunktionen!   

Vil du lave verdens bedste pizza i ovnen? Så skal du se efter funktioner som grill, intensiv grill og pizza crisp. Med disse funktioner får du både grilleffekt og varmluft ovenfra, så pizzaen får en rigtig flot farve, og mozzarellaen bliver helt perfekt! Hyg jer som familie med at lave en rigtig lækker pizza sammen.  

5 almindelige fejl, der kan give problemer med bagning og madlavning i ovnen   

1. Ovnlågen holdes ikke lukket. Det er vigtigt, at temperaturen i ovnen er ensartet og konstant. Hvis du åbner ovnlågen for tit, falder temperaturen, og så bliver du måske nødt til at bage dit brød for længe. Du risikerer, at brødet bliver tørt indeni og brændt udenpå – ikke så rart!  

2. Der bruges uegnede bageforme. Ved du, hvorfor du bør undgå matte bageforme? De absorberer varme, så maden kan brænde på. Tip: Vælg i stedet blanke bageforme.    

3. Der lægges folie i ovnen. Mange har lært, at man skal bruge folie i bunden af ovnen for at opsamle madspild og fedt. Det kan desværre påvirke varmefordelingen i ovnen. Foliens overflade reflekterer varmen, og det kan snyde termostaten. Men folien kan også blokere ventilatoren og begrænse luftstrømmen, og det kan påvirke resultatet af din madlavning og bagning negativt. 

4. Maden placeres forkert. Placér maden/formen midt på bagepladen eller risten for at opnå det bedste resultat, når du laver mad og bager. Med denne placering får du en optimal varmefordeling af det, der skal bages eller tilberedes. 

5. Husk at gøre ovnen ren regelmæssigt. Ovnen kan hurtigt komme til at lugte, hvis madrester og spild får lov at tørre ind. Den slags rester gavner hverken madens smag eller din sundhed. Gør ovnen ren ofte for at forhindre, at der samler sig snavs. Fordelen er, at du ikke behøver den skrækindjagende hovedrengøring af ovnen.   

Gør ovnen ren – automatisk!  

Du behøver ikke være bekymret for rengøringen af din nye ovn. Mange ovne har i dag indbyggede automatiske rengøringsfunktioner, der gør det meste af arbejdet. Det er de såkaldt selvrensende ovne. Du kommer langt med de indbyggede rengøringsfunktioner. Der findes tre almindelige rengøringsfunktioner til ovne:  

  1. Pyrolyserengøring 
    Hvordan fungerer pyrolyserengøring egentlig? Ovnen opvarmes til meget høje temperaturer på op til 500 grader. Selve rengøringsprogrammet, som varer ca. tre timer, brænder alle madrester og fedtstænk til en fin aske. Så snart ovnen er afkølet, kan du tørre resterne af.
  2.  Katalyserengøring 
    Ovne med såkaldt katalytisk emalje afviser effektivt snavs, så de er lettere at gøre rene. Det tager ca. en time for ovnen at nedbryde madrester og fedt. Ovnen skal opvarmes til 200 grader. Når ovnen er kølet helt ned, kan du tørre den af.   
  3. Rengøring med vand eller damp
    Det er den simpleste form for selvrensning. Sådan gør du: Fyld en bradepande med vand, og sæt den nederst i ovnen. Sæt ovnen på 50 grader, og lad vandet fordampe, så fedt og snavs opløses. Det tager ca. en halv time. Nogle ovne har andre indbyggede programmer, hvor ovnen gøres ren med vand – find den bedste metode til din nye ovn i manualen!    

Hvis der stadig er genstridige madrester tilbage, kan det være nødvendigt at skrabe dem af. Husk at bruge en skraber af plast i stedet for en af metal, så du ikke risikerer at beskadige ovnens belægning.  

Så er det din tur

Hvad bliver din nye yndlingsfunktion – at gøre ovnen ren automatisk eller bage en luksus-fredagspizza til familien? Prøv dig frem, og find ud af, hvilke funktioner du bedst kan lide!