Frosne bær. Læs vores tips om at fryse mad.

Frysning af madrester er en fantastisk metode til at reducere madspild, spare penge og sikre, at du altid har mad, der er klar til at blive spist, derhjemme. Men ikke al mad er lige velegnet til fryseren, og måden, du fryser maden på, kan gøre en stor forskel. 

Moderne frysere er meget smartere og mere effektive end de kolossale frysere, du måske er vokset op med, men det er stadig vigtigt, at du håndterer din fryser og maden korrekt for at opnå de bedste resultater. 

Her er nogle ting, du bør gøre – og ikke gøre – når du fryser mad. 

Her er, hvad du bør gøre, når du fryser mad:

  • Mærk alt, hvad du lægger i fryseren, med indhold og dato. Husk at notere sidste anvendelsesdato, fordi forskellige fødevarer holder sig forskelligt, også når de er frosset. Tommelfingerreglen er, at fede fødevarer ikke holder så længe som magre fødevarer. 

Hvor længe holder maden i fryseren?

  • Kager, boller og andet med meget fedt i: 3 måneder.  
  • Brød: 12 måneder 
  • Bær, frugt og grøntsager: 12 måneder 
  • Fed fisk og fedt kød: 6 måneder.  
  • Mager fisk og magert kød: 12 måneder. 
  • Pak brød, grøntsager, frugt og bær i tætsluttende emballage, f.eks. i lynlåsposer eller tætsluttende beholdere. Så holder de længere. 
  • Køl varm mad af i et koldt vandbad, inden den lægges i fryseren. 
  • Når du fryser større mængder mad (f.eks. en stor portion kødsauce), bør du dele den op i mindre pakker i portionsstørrelse. Det gør det hurtigere både at fryse den og tø den op.  
  • Den mest skånsomme måde at optø frosne fødevarer på er at lægge dem i køleskabet 24 timer, før du skal bruge dem. Hvis du har travlt, kan du bruge et koldt vandbad. 

Gør ikke dette, når du fryser mad:

  • Frys ikke råvarer med et højt vandindhold, f.eks. kartofler, agurker og salat. Smag og konsistens ødelægges ved frysning. Yoghurt og andre syrnede mejeriprodukter egner sig ikke til frysning, fordi de klumper og bliver vandede. 
  • Kom ikke varm mad i fryseren. Det hæver temperaturen i hele fryseren og kan potentielt ødelægge det, der ligger i nærheden. 
  • Lad ikke maden stå ved stuetemperatur i mere end 2 timer, inden den fryses. Det kan give kraftig bakterievækst. 
  • Læg ikke halvfyldte pakker i fryseren, fordi det kan give frysebrand i den tomme del. Fyld dåser og beholdere så meget som muligt, men sørg for, at der er plads til, at maden kan udvide sig, når den fryses. 
  • Undgå en tom fryser. En godt fyldt fryser holder temperaturen bedre og bruger mindre strøm end en tom fryser. 

Frysetips!

Den optimale temperatur i fryseren er -18 °C. Det er den bedste temperatur at opbevare maden ved, og det holder elforbruget nede. Hvis du sænker temperaturen med 1 grad, bruger fryseren op til 5 % mere elektricitet.

Læs mere