Brunet smør fremhæver både hverdagsmaden og den mere raffinerede weekendmiddag. Smørret får en nøddeagtig smag, når du bruner det, og det passer utrolig godt til mange forskellige retter – f.eks. fisk, pasta, grød eller sandwich.
Prøv at erstatte det sædvanlige smeltede smør med brunet smør, næste gang du laver chokoladeboller, sandkage eller – som her – en chokoladekage. Det brunede smør giver en helt ny dimension til forholdsvis enkelt bagværk.
Du skal bruge:
Smør (til formen)
Rasp (til formen)
150 g smør
3,5 dl sukker
3 æg
1,5 dl hvedemel (1,5 dl svarer til ca. 90 g)
4 spsk. kakao
2 tsk. vaniljesukker
Sådan gør du:
1. Indstil ovnen til 175 °C.
2. Smør en springform, ca. 24 cm i diameter (til 10 stykker), og drys den med rasp.
3. Brun smørret i en stor gryde, til det bliver brunt og dufter af nødder. Løft gryden af kogepladen. Lad smørret køle lidt af.
4. Rør sukker og æg i smørret, og bland det godt. Rør de øvrige ingredienser i, så det hele bliver godt blandet.
5. Hæld dejen i formen. Sæt formen midt i ovnen i ca. 20 minutter (forlæng eller afkort evt. tiden, alt efter hvor blød/fast kagen skal være).
Hvad tror du, der sker, hvis du erstatter almindeligt smør med brunet smør, når du laver kartoffelmos? Politiet vil sandsynligvis banke på døren, for det vil være så godt, at det burde være ulovligt. Du må gerne bruge masser af brunet smør, men det tror jeg, du er klar over.
Du skal bruge:
600 g kartofler
2,5 dl mælk
50 g smør
Salt og peber
Sådan gør du:
1. Kog kartoflerne, til de er møre. Hæld det kogende vand fra. Hæld mælken i, og pisk med en håndmixer.
2. Brun smørret, og pisk det i mosen.
3. Smag til med salt og peber. Serveres bedst med fiskepinde, der er tilberedt i din airfryer.
Har du prøvet at lave din egen is med brunet smør? Måske verdens mest velsmagende dessert! Hvis du ikke har en ismaskine, kan du lave isen og fryse den direkte i formen. Så får den en lidt anden konsistens, men den samme gode smag.
Du skal bruge:
150 g smør
4 dl mælk
2,5 dl piskefløde
8 æggeblommer
2 dl rørsukker
Sådan gør du:
1. Brun smørret, og sæt det til side. Varm mælk og fløde op i en gryde. Pisk æggeblommer og sukker sammen, til det er luftigt.
2. Hæld mælkeblandingen over æggeblandingen. Hæld det tilbage i gryden, og varm det op til ca. 83 °C.
3. Hæld det klarede smør fra. Rør resten af smørret i gryden, til blandingen er jævn. Lad blandingen køle af.
4. Kør blandingen i en ismaskine. Opbevar isen i fryseren indtil servering.
Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme.
Fortsæt med at opvarme smørret, mens du pisker.
Når det begynder at dufte dejligt nøddeagtigt og bliver gyldenbrunt, har du brunet smør. Så enkelt er det!
Når du steger smør, sker der en kemisk reaktion mellem kulhydraterne (mælkesukker) og aminosyrerne (mælkeprotein). Det kaldes Maillard-reaktionen, og den gør smørret nøddebrunt og giver det en karamelagtig smag.