Fiskepinde

Airfryeren er hurtigt blevet en favorit. Det er et apparat, der "frituresteger" din mad ved hjælp af varmluft og næsten ingen olie. Du ved vel, at du kan bruge din airfryer til meget andet end pommes frites, ikke? Prøv at tilberede grøntsager, pølser, bananer og forårsruller i airfryeren – eller hvorfor ikke stege fiskepinde! Men det bedste er, at airfryeren passer sig selv, så du kan lave andre ting imens! Se vores nemme opskrifter til airfryeren.

4 fordele ved at lave mad i en airfryer

Pommes frites er selvfølgelig det første, man vil prøve i airfryeren. Smager de lige så godt, når de ikke er stegt i olie? Bliver de virkelig lige så sprøde? Svaret er ja! Med airfryeren sparer du også tid, fordi du ikke behøver at passe dine pommes frites, mens de bliver tilberedt. Du lægger dem bare i airfryeren, og så kan du give dig til noget andet. Efter ca. 16 minutter kan du servere sprøde – og sunde – pommes frites!

• SUNDERE. Du behøver ikke bruge olie, og du kan tilberede forskellige retter med op til 90 % mindre fedt. På den måde kan du nyde god mad uden at bekymre dig om helbredet.
• TIDSBESPARENDE. Du slipper for at passe maden, den passer sig selv i airfryeren – og det går hurtigere. Du skal bare indstille tiden, så kan du give dig til noget andet, mens du venter.
• MERE SIKKERT. Du behøver ikke at være bange for, at olien begynder at brænde, eller at den sprøjter, så du brænder dig.
• VARIERET. Du kan lave meget mere end bare pommes frites i din airfryer! Fisk, grøntsager, kød, rodfrugter, eksotiske frugter ... selv kiks!

Er det ikke skønt at kunne spare tid i køkkenet og ikke skulle stå og passe gryder og pander? Men måske er sundhedsaspektet alligevel det, vi er mest glade for? Det er dejligt at kunne nyde velsmagende mad, som normalt indeholder meget fedt, men nu kan laves uden de sundhedsskadelige mængder transfedttri, der dannes ved friturestegning i olie.

Airfryeren – ikke bare en frituregryde

Man kan godt kalde airfryeren et multiværktøj, fordi den kan meget mere end bare friturestege. Den er også stegepande, gryde og bageovn, fordi du kan "stege" dine fiskepinde i den, tilberede dine ravioli og bage dine muffins! Det er den varme luft, der tilbereder maden, og du skal bare lægge det, du vil tilberede, i en kurv eller i bunden af airfryeren. Elvitas airfryers har også flere forudindstillede programmer til f.eks. pommes frites, kylling og fisk – perfekt, når du har travlt.

Sådan laver du fiskepinde i din airfryer

Hvordan gør man? Du tager bare dine frosne fiskepinde ud af fryseren, lægger det antal, du skal bruge, i airfryeren – den kan tilberede 4 portioner ad gangen – indstiller airfryeren til 200 grader og tiden til ca. 12 minutter. I mellemtiden kan du lave andre ting og behøver ikke at tænke på, om fiskepindene er gennemstegte, eller om paneringen falder af. Efter 12 minutter er dine fiskepinde klar til servering!

Andre ting, du kan lave i en airfryer

Se opskrifterne herunder for at få inspiration til, hvad du ellers kan lave i din airfryer!

Sådan laver du pommes frites af søde kartofler i din airfryer

Hvis du vil variere dine pommes frites, er søde kartofler et godt alternativ til almindelige kartofler.

Sotpotatis I Airfryer

Du skal bruge:
500 g søde kartofler
2 knsp. flagesalt
Tilsæt krydderier efter eget valg, f.eks. salvie, hvidløg m.m., hvis du har lyst.

Sådan gør du:
• Skær de søde kartofler i lige tykke stave, og læg dem i blød i en skål med vand i 30 minutter. Det gør dem sprødere. Si vandet fra kartoflerne, og lad stavene tørre på køkkenrulle.

• Bland kartoflerne med flagesalt og evt. andre krydderier, og fordel stavene jævnt i kurven. Indstil airfryeren til den angivne tid og temperatur (180 grader i 15 minutter).

• Når halvdelen af tiden er gået, kan du ryste kurven. Så er dine pommes frites klar til servering

Lav dine egne chips i din airfryer

Du kan selvfølgelig også lave dine helt egne – og sunde! – chips i din airfryer og prøve dig frem med forskellige krydderier. Her er en grundlæggende opskrift.

Chips I Airfryer

Du skal bruge:
4 store kartofler
2 knsp. flagesalt
1 spsk. olivenolie eller rapsolie

Sådan gør du:
• Skær kartoflerne i tynde skiver, og lad dem hvile i vand i ca. 1 time. Det fjerner stivelsen fra kartoflerne og gør dem sprødere.

• Lad dem tørre grundigt, helst i 20-30 minutter.

• Pensl dem med olie, og læg dem i den nederste beholder i airfryeren. Tilbered dem ved ca. 200 grader i 25 minutter.

• Rør rundt, når halvdelen af tiden er gået, så de ikke klistrer sammen.

• Tilsæt evt. mere salt eller andre krydderier, når de er færdige.

Tilbered falafler i din airfryer

Har du lyst til falafler, men orker ikke den lange fremgangsmåde med selv at lave dem og derefter friturestege dem i olie? Du kan selvfølgelig også tilberede færdigkøbte, frosne falafler i din airfryer! Hurtig og nemt! Men her får du en opskrift, hvis du vil lave dine egne falafler.

Falafel I Airfryer

Du skal bruge:
3 dl udblødte kikærter
1 lille løg
1 dl bredbladet persille
4 fed hvidløg
1 spsk. hvedemel (kan erstattes med glutenfrit mel, f.eks. rismel)
1 tsk. salt
1 tsk. spidskommen
1/2 tsk. stødt koriander
1/2 tsk. sort peber
1/4 tsk. kardemomme (kan udelades)

Sådan gør du:
• Læg kikærterne i blød efter anvisningen på pakken – de bliver bedst, hvis de ligger i blød natten over.

• Blend alle ingredienserne i en foodprocessor, til du har en ret tør fars.

• Hvis du ikke har en blender, kan du bruge en morter til kikærterne og hakke de andre ingredienser fint. Hvis farsen er for våd, kan du tilsætte mere mel.

• Form farsen til små kugler eller små flade "bøffer". En spiseskefuld fars er normalt passende.

• Læg dem i et enkelt lag i kurven, og tilbered dem i den angivne tid. Vend dem, når halvdelen af tiden er gået. I mellemtiden kan du blande din hummus!

Tilbered bananer i din airfryer

Har du lyst til noget hurtigt og nemt til dessert eller en ekstra lækker snack? Prøv at fritere bananstykker og servere dem med is eller flødeskum!

Banan I Airfryer

Du skal bruge:
1 banan i skiver

Sådan gør du:
• Skær bananen i centimetertykke skiver, gerne på skrå.

• Læg et stykke bagepapir i bunden af en kurv, og læg bananskiverne, så de ikke rører hinanden. Pensl eller spray dem med avocadoolie eller rapsolie.

• Tilbered dem i 5 minutter ved ca. 190 grader

Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan lave i din airfryer. Tricket er at indstille airfryeren til den rigtige temperatur og tilberedningstid. Når du er færdig, er den supernem at gøre ren – ingen store gryder, der skal vaskes op i hånden – du skal bare komme selve beholderen eller kurven i opvaskemaskinen.

Læs mere