Leger børnene i vandpytter? Så er et tørreskab en god idé.

Har du overvejet at investere i et tørreskab til dit vaskerum eller bryggers? Et tørreskab kan være en smart løsning til hurtig tørring af vasketøj og vådt overtøj. Her kan du læse alt om, hvad du bør tænke på. 

Hvornår skal man have et tørreskab?

Et tørreskab er velegnet til et vaskerum eller bryggers, fordi du kan tørre vådt overtøj og sko. Det betyder, at du kan tørre snavset tøj uden at vaske det først. Det er perfekt til en familie, der tilbringer en masse tid udendørs – især om vinteren, når der virkelig er brug for overtøj. Det tager tid at skulle vaske overtøj hele tiden, og det påvirker miljøet negativt. Hvis du vasker dit tøj ofte, bliver det også mere slidt. Og hvem vil ikke gerne have varme, tørre vanter på, når man skal ud at lave nye snemænd eller gå en regnfuld morgentur med hunden?

Men du kan selvfølgelig også have et tørreskab i vaskerummet og hænge det sædvanlige vasketøj til tørre der. Tørreskabet er skånsomt mod tøjet, du kan hurtigt tørre tøj, der ikke kan tåle tørretumbleren, og du slipper for tørresnore eller tørrestativer udenfor til tøj, der skal lufttørres. Du skal bare tænde tørreskabet og lade det tørre tøjet!

Fordele ved et tørreskab

  • Du kan hurtigt tørre snavset overtøj og sko uden først at vaske tingene. Det sparer både tid og penge.
  • Et tørreskab slider ikke så meget på tøjet som en tørretumbler, så tøjet holder længere.
  • Du får et praktisk sted at opbevare tøj, hvor det bliver tørt, og du slipper for iøjnefaldende tørrestativer udendørs.
  • Ikke alle tørreskabe er længere de miljøskurke, de var engang. Hvis du vælger et tørreskab med varmepumpe, får du et mere energieffektivt tørreskab, end hvis du vælger et med aftræk.

Kondenstørreskab, tørreskab med varmepumpe eller tørreskab med aftræk?

Hvordan fungerer et tørreskab egentlig? Tidligere var det almindeligt, at tørreskabe blev fyldt med varm luft til tørring af tøj, hvorefter den varme luft blev pumpet ud af huset gennem en ventil, såkaldt aftræk. På den måde bruges den varme luft ikke på samme energibesparende måde som i en tørretumbler. Men i dag er der flere valgmuligheder, og i mange moderne tørreskabe bliver den varme luft inde i tørreskabet, hvor den cirkulerer. Det er bedre for miljøet og for din pengepung!

Her er nogle almindelige typer tørreskabe:

Kondens

I stedet for et tørreskab, som tilsluttes en ventil, der leder den varme luft ud af huset, findes der kondenstørreskabe. Luften cirkulerer i tørreskabet, og vandet fra tøjet opsamles i en kondensbeholder i bunden af skabet. Du kan nemt tømme beholderen manuelt eller koble den til afløbet. Så her skal du tænke over placeringen af tørreskabet, hvis du gerne vil have det tæt på dit afløb.

Varmepumpe

Mange kondenstørreskabe er også udstyret med en varmepumpe, der hjælper med at cirkulere luften i tørreskabet. Varmepumpeteknologien betyder, at du kun bruger halvt så meget energi som med et almindeligt tørreskab. Med en varmepumpe har du større frihed med hensyn til placering, fordi du ikke behøver at tilslutte tørreskabet til en aftrækskanal.

Aftræk

Det er det klassiske tørreskab, hvor du tilslutter tørreskabet til en kanal, der føres gennem et hul i væggen ud af huset. Her skal man altså planlægge placeringen af tørreskabet, så det kan tilsluttes via ventilationsslangen til aftrækskanalen. Hvis du allerede har et ventilationshul, er det nemt at tilslutte tørreskabet.

Sensor

Nogle tørreskabe har en indbygget sensor, der registrerer, når tøjet er tørt. Det er med til at forhindre, at tørreskabet kører mere end nødvendigt, og det sparer energi.

Hvad er energiforbruget i et tørreskab?

Det afhænger af typen og af, hvor megen varme du bruger. Hvis du kører et normalt program i et af Elvitas tørreskabe med varmepumpe i ca. 90 minutter, bruger det 0,3 kWh pr. kilo vasketøj. Det svarer til ca. 70 øre for tøjet fra en fuld vaskemaskine. Du skal regne med det dobbelte, hvis du bruger et almindeligt tørreskab med sensor.

Et tørreskab har normalt kapacitet til en vask på ca. 4 kg.

Tørreskab eller tørretumbler?

Når du indretter dit vaskerum, kan det være en god idé at tænke på dit behov – vasker du ofte tøj, og har du ofte hurtigt brug for rent tøj til børnene, eller har du tøj, der er sart og risikerer at tage skade i tørretumbleren? Det kan være værd at overveje, hvor længe du ønsker, dit tøj skal holde, fordi tørretumbleren slider fibre ud af tøjet, når det tørres. (Det er de fnug, der sætter sig i filteret.) Det slipper du helt for i et tørreskab, men tøjet bliver blødere i en tørretumbler.

Og hvis I er en stor familie, hvor entréen hurtigt bliver fyldt med våde jakker og sko, kan et tørreskab være en god investering. Tørreskabet kan hurtigt tørre jakker, overtræksbukser, vanter og sko – og de behøver ikke være rene. Dit tøj holder længere, og tørreskabet skjuler effektivt dynger af snavset tøj i hjemmet!

Til sidst: 5 ting, du bør overveje, når du køber et tørreskab:

Timer. Mange tørreskabe er udstyret med en timer eller et tidsprogram, hvor du kan indstille, hvor længe skabet skal køre. (Du kan også bruge tørreskabet uden at tænde det. Du kan hænge tøj op i skabet og lade det tørre natten over som et alternativ – du skal bare huske at lade døren stå åben!)

Sikkerhed. De fleste tørreskabe skal fastgøres til væggen, dels af sikkerhedsmæssige grunde, dels af hensyn til effektiviteten. Et tørreskab er som regel tungest i toppen og kan vælte, hvis det ikke er sikret, så det skal gøres ordentligt fast til væggen af hensyn til børnenes sikkerhed. Hvis skabet står skævt, er der også risiko for, at døren ikke lukker ordentligt, så der slipper luft ud, og tørretiden bliver unødvendig lang.

Energiklasse. Tørreskabe har i modsætning til mange andre hvidevarer i hjemmet hverken en energiklasse eller et energimærke, så spørg din leverandør, hvis du vil vide mere om energiforbruget.

Varme. Du kan tørre tøj ved forskellige temperaturer, så hvis du f.eks. har sart tøj, kan du vælge en lavere temperatur, og hvis du har håndklæder og overtøj, der tåler mere varme, kan du indstille tørringen til en højere temperatur. Lavere temperatur betyder længere tørretid. Den normale tørretemperatur er mellem 55 og 70 grader.

Hængelængde. Ved nogle tørreskabe er der angivet en hængelængde, som viser skabets samlede tørrekapacitet. Et stort tørreskab har som regel en hængelængde på ca. 16 meter. Husk at hænge tøjet effektivt i tørreskabet. Sørg f.eks. for at bruge krogene på indersiden af skabsdøren til vanter, og hæng større stykker tøj som bukser og jakker på hængesektionerne.