Skab god belysning derhjemme med vores tips.

Når det bliver mørkere udenfor, er det vigtigt at have en hyggelig og stemningsfuld belysning i hjemmet. Og hvis du arbejder meget hjemme, er god funktionsbelysning lige så vigtig. Men hvordan skaber du en hyggelig og samtidig effektiv belysning?

Om efteråret og vinteren får vi ikke meget naturligt lys ind gennem vinduerne, så vi er nødt til at bruge lamper indendørs. Ud over at lamperne lyser op og ser godt ud, kan de være med til at skabe en mere hyggelig og afslappet stemning. Jo flere lyskilder, du har i hjemmet, jo mere kan du ændre funktion og stemning i dit hjem.

Hvilken belysning har du brug for i hjemmet?

Belysning i hjemmet opdeles normalt i tre forskellige grupper: generel belysning, funktionsbelysning og stemningsbelysning. Man kan bruge forskellige armaturer (lamper) for at få alle disse forskellige typer belysning i et rum. Overvej først, hvad du bruger rummet til. Så kan du altid tilføje flere lamper for at få flere valgmuligheder.

Generel belysning

Ved generel belysning forstås f.eks. en loftlampe eller loftplafond i entréen, hvor du har brug for et stærkt lys, så du kan finde de rigtige handsker på hattehylden, og så du kan støvsuge. Det kan også være en loftlampe over spisebordet, hvor man skal kunne se godt, når brætspillet er fundet frem. Og i vaskerummet, garderoberummet og badeværelset anbefales altid god generel belysning. Hvis du vil kunne variere lysstyrken på din loftlampe over bordet eller i entréen, kan du bruge en lysdæmper, så du kan dæmpe lyset, når der skal være hyggeligt. Og selvfølgelig kan den generelle belysning altid suppleres med stemningsbelysning og spotbelysning.

Stemningsbelysning

Stemningsbelysning er betegnelsen for de lamper, der skaber en hyggelig stemning i et rum og samtidig kan fungere som indretningsdetaljer. Denne type belysning hjælper dig måske ikke, når du skal finde en synål i ryatæppet – men den er smuk at se på og hjælper med at fylde dit rum med et hyggeligt lys. Der er masser af varianter at vælge mellem: flotte bordlamper i forskelligt design, lyskæder, væglamper, vindueslamper, gulvlamper ... 

Det er bedst at bruge svage LED-pærer (ca. 200-250 lm), så lyset er varmt og ikke for kraftigt. En flot bordlampe i et hjørne med for kraftigt lys kan virke malplaceret og blænde dig.  

Funktionsbelysning

Funktionsbelysning er retningsbestemt belysning eller punktbelysning. F.eks. en retningsbestemt læselampe ved sengen, en skrivebordlampe, eller en retningsbestemt loftslampe over din køkkenø eller spisebord. Retningsbestemt belysning er designet til at give et stærkere lys over en bestemt overflade. Retningsbestemt arbejdsbelysning er perfekt, når du arbejder ved at skrivebord, strikker i sofaen eller har brug for et klart læselys ved siden af din yndlingslænestol.

Tips til belysning: Hvor er det bedst af placere lamper?

Den rigtige belysning på det rigtige sted! Her har vi lavet en lille guide om, hvordan du vælger lamper, og hvordan du placerer dem i dit hjem:  

• Brug en lysdæmper til loftlampen!  

I entréen, køkkenet og soveværelset er det en god idé at have kraftige lyskilder i loftet, så du ser godt, når du tager sko på, laver mad eller gør rent og skifter sengetøj. Men hvis du installerer en lysdæmper, kan du nemt ændre stemningen ved at dæmpe lyset. Det er perfekt, hvis du vil kunne ændre og variere belysningen.  

• Sats på spotbelysning  

Har du et vindue, hvor planterne trives? Vælg spotbelysning af dine planter med en vindueslampe for at give dem ekstra lys – og samtidig vise dine grønne stoltheder frem! Måske vil du også gerne sætte spot på et smukt maleri eller en reol med flotte nipsting? Det kan du gøre med justerbare spots i loftet, lyskæder eller loftlamper. Spotbelysning er sjældent nok til at oplyse et rum helt, men den er et godt supplement til f.eks. loftlamper.  

• Den rigtige belysning på hjemmekontoret  

Hvis du har et rum, du bruger som kontor derhjemme, anbefaler vi en loftlampe med stærkt lys. Et godt generelt lys aflaster dine øjne, så du ikke bliver træt. Men sørg for, at lyset ikke giver reflekser i din computerskærm, for det kan være hårdt for øjnene. Loftlampen kan suppleres med funktionsbelysning på skrivebordet i form af en skrivebordslampe. Det er ikke tilstrækkeligt kun at have en skrivebordslampe og så mørke i resten af rummet – det vil ret hurtigt gøre dig træt. Det er altid en god idé at supplere lyset fra computeren med mindst et par lyskilder, hvis du har lange arbejdsdage derhjemme. Hvis du arbejder i køkkenet eller stuen, kan det være en god idé at købe en skrivebordslampe, du kan bruge i arbejdstiden – det gør det nemmere at fokusere.  

• Hyggebelysning ved siden af eller bag tv'et og computeren  

Hvis du har plads ved siden af dit tv, er det en god idé at sætte en hyggelig bordlampe ved siden af eller bag skærmen. Det betyder, at du får et lys, der er mere behageligt for øjnene, når du ser film. Hvis du streamer dit yndlingsprogram fra en computerskærm, gælder den samme anbefaling – tænd et mindre stemningslys et sted i nærheden, så du aflaster øjnene.  

• Flere lyskilder – flere muligheder 

I et stort rum som f.eks. en stue kan det være tilstrækkeligt med bare en enkelt loftslampe eller nogle spots i loftet. Men det er nemmere at variere lyset i rummet, så det passer til forskellige lejligheder, hvis du tilføjer flere mindre lamper. Et par bordlamper i vinduet vil straks gøre rummet mere hyggeligt, og det vil en flot gulvlampe ved siden af sofaen også. I dag findes der mange flotte varianter: lysende glasfigurer, der placeres på en skænk eller direkte på gulvet, lyskæder, der skjules under reolen, eller klassiske vægplafonder. En enkelt stærk pære er ikke automatisk ensbetydende med bedre lys i et rum – flere svagere lyskilder kan være lige så gode!