airfryer, sundere mad uden olie

Friturestegt mad står højt på mange menneskers liste over favoritmad. Et sprødt ydre i kontrast til et saftigt og blødt indre er en uovertruffen kombination, men den mængde olie, der bruges ved friturestegning, gør det desværre mindre sundt. En airfryer sikrer den samme kvalitet uden tilsat olie og er en sundere måde at tilberede og nyde dine yndlingsretter på.

Hvordan fungerer en airfryer?

En airfryer giver den samme gode smag som en almindelig frituregryde, men du behøver ikke at stege i olie. I stedet bruges varm cirkulerende luft, som giver et resultat, der er lige så godt.

Du placerer maden i airfryeren og indstiller den ønskede tilberedningstid eller klikker på det automatiske program for netop den mad, du vil tilberede. Elvitas airfryer har 8 automatiske programmer, du kan vælge mellem.

Bunden af en airfryer er stjerneformet, så luften indeni kan cirkulere 360°. Det er hemmeligheden bag perfekt friturestegt mad. Varmefordelingen er jævn, så du undgår problemet med, at nogle dele ikke er gennemstegte, mens andre er brændte. Når maden er færdig, fortæller airfryeren det med et lydsignal.

Sundhedsrisici ved for meget fedt 

Friturestegt mad indeholder meget fedt og mange kalorier, som kan udgøre en sundhedsrisiko, hvis du spiser det regelmæssigt. Pommes frites er et klassisk eksempel på frituremad, der indeholder transfedt og mættede fedtstoffer, som øger kolesterolniveauet i blodet, hvilket igen øger risikoen for hjertesygdomme, slagtilfælde og type 2-diabetes. Olien er ikke farlig i sig selv, men det er vigtigt at spise den på den rigtige måde og i de rigtige mængder.

Investering i sundhed og økonomi

Hvis du plejer at købe færdige pommes frites eller anden frituremad, er en airfryer en god investering både i din økonomi og i dit helbred. Forestil dig, hvor mange penge du vil spare, når du ikke bruger dem på fastfood!

Du kan tilberede en række andre retter ud over den klassiske frituremad. Den fungerer både som stegepande, ovn og gryde, hvor du kan tilberede alt lige fra kylling til blomkål. En airfryer gør det også nemt at fremhæve smagen i sunde fødevarer og grøntsager som f.eks. avocadoer og asparges.

Praktiske fordele

Ud over de sundhedsmæssige fordele ved en airfryer og stegning uden olie er der et par andre fordele ved at udskifte din klassiske frituregryde. Ved almindelig friturestegning skal du holde øje med maden for at sikre, at olien har den rigtige temperatur, og at du får maden taget op på det rigtige tidspunkt. Med en airfryer kan du lave noget andet, mens maden tilberedes. Du er ikke bundet til frituregryden på samme måde. Du risikerer heller ikke at brænde dig på varm olie, og da olie ikke må skylles ud i afløbet, slipper du for besværet med at opsamle fritureolien og aflevere den på genbrugsstationen.

Gode opskrifter til airfryer