Meget få køkkenapparater er så umiddelbart nyttige som en elkedel. Den er ikke kun god til vælling og te. Instant nudler kan koges endnu hurtigere, og samtidig sparer du energi. Elkedlen er også en klimasmart måde at opvarme vand på – især hvis du bruger den rigtigt.
Elkedlen er blevet et af de mest almindelige apparater i de danske køkkener. Det er ikke så underligt, for den bringer vand i kog i løbet af nul komma fem og sparer strøm. Det er mere økonomisk end at koge vand på komfuret, for selv mindre effektive elkedler bruger 42 % mindre strøm end en gryde på komfuret.
Når du køber en elkedel, er det en god idé at tjekke producentens oplysninger om kogetid og energiforbrug. Men du skal også være opmærksom på, at det betyder lige så meget, hvordan du bruger elkedlen.
Ifølge en undersøgelse fra 2013 foretaget af UK Energy Saving Trust bruger 75 % af befolkningen deres elkedel på en måde, der spilder energi. De koger som regel mere vand, end de har brug for. Bortset fra, at det rent klimamæssigt er usmart, anslås den unødvendige kogning at koste briterne omkring 540 millioner kr. om året.