Det er både godt for miljøet og din pengepung at koge vand til te i en elkedel.

Meget få køkkenapparater er så umiddelbart nyttige som en elkedel. Den er ikke kun god til vælling og te. Instant nudler kan koges endnu hurtigere, og samtidig sparer du energi. Elkedlen er også en klimasmart måde at opvarme vand på – især hvis du bruger den rigtigt. 

Elkedlen er blevet et af de mest almindelige apparater i de danske køkkener. Det er ikke så underligt, for den bringer vand i kog i løbet af nul komma fem og sparer strøm. Det er mere økonomisk end at koge vand på komfuret, for selv mindre effektive elkedler bruger 42 % mindre strøm end en gryde på komfuret. 

Når du køber en elkedel, er det en god idé at tjekke producentens oplysninger om kogetid og energiforbrug. Men du skal også være opmærksom på, at det betyder lige så meget, hvordan du bruger elkedlen. 

Ifølge en undersøgelse fra 2013 foretaget af UK Energy Saving Trust bruger 75 % af befolkningen deres elkedel på en måde, der spilder energi. De koger som regel mere vand, end de har brug for. Bortset fra, at det rent klimamæssigt er usmart, anslås den unødvendige kogning at koste briterne omkring 540 millioner kr. om året. 

Sådan bruger du din elkedel på den mest klimavenlige måde: 

  1. Kog kun så meget vand, som du har brug for. Hvis du laver en kop te, skal du kun koge én kop vand. Fyld først din kop med den ønskede mængde vand, og hæld det så i elkedlen. Det reducerer elforbruget og kogetiden markant. 
  1. Overvej, om du har brug for en isoleret eller dobbeltvægget elkedel. Den type elkedler holder vandtemperaturen længere, og det kan være nyttigt, hvis du ikke altid kan bruge vandet, lige når det er blevet varmt. Der findes også elkedler med varmholdningsfunktion, men de bruger som regel mere strøm. Det er altid bedst at bruge vandet med det samme, når det er blevet varmt. 
  1. Varm op til den rigtige temperatur. Mange moderne elkedler har flere temperaturindstillinger. Brug dem! Hvis du vil have 80 grader varmt vand til din pulverkaffe, er det ikke nødvendigt at koge det først. 
  1. Tøm kanden efter brug. Hvis du koger mere vand, end du har brug for, skal du ikke lade det stå i kedlen. Det fremskynder forkalkningen og kan i værste fald føre til bakterievækst. 
  1. Afkalk regelmæssigt. En afkalket elkedel er ikke kun mere hygiejnisk, den bruger også mindre strøm. Ellers skal kedlen først varme kalkbelægningen op, inden den kan varme vandet op. Der findes mange mere eller mindre effektive metoder til afkalkning, f.eks. med eddike eller citron og opvaskemiddel. Men den sikreste måde er at bruge et afkalkningsmiddel, der er beregnet til formålet.