Har du prøvet selv at lave falafler? De smager helt anderledes end dem, du køber i butikkerne. Det er lidt besværligt at lægge kikærterne i blød, men ellers er det ret nemt at lave disse lækre (og sunde) boller. Hvis du bruger en airfryer , bliver de endnu nemmere at lave. Se her, hvordan du gør!.
250 g tørrede kikærter
1 løg
1 rød chili
2 dl hakket bredbladet persille
2 dl hakket koriander
4 fed hvidløg
1 tsk. salt
0,5 spsk. stødt spidskommen
2 spsk. stødt spidskommen
2 tsk. salt
½ tsk. natron
Evt. mel
Olie til friturestegning
1. Følg anvisningen på pakken, læg kikærterne i blød i ca. en liter vand, og lad dem f.eks. stå natten over (mindst 12 timer). Skyl derefter kikærterne, og lad dem dryppe af i en si.
2. Rør alle kikærterne grundigt i en foodprocessor, til du har en ret tør, grynet fars. Tilsæt derefter løg, krydderier og natron. Lad farsen stå i køleskabet i en halv time, inden du går videre.
3. Hvis farsen virker for våd, kan du tilsætte mel, helst kikærtemel, men hvedemel kan også bruges.
4. Form farsen til små kugler eller flade "bøffer". En spiseskefuld fars plejer at være passende.
5. Læg dem i et enkelt lag i airfryerens kurv. De må ikke ligge i lag.
6. Frituresteges i olie ved 190 grader i ca. 15 minutter. Hvis du vil bruge mindre olie, kan du i stedet pensle dem let. Vend dem, når halvdelen af tiden er gået.
7. Servér dem varme med dit yndlingstilbehør!
Hvis falaflerne falder fra hinanden, når du steger dem, er farsen for våd. Tilsæt mel, og prøv igen!
Kan man ikke springe iblødsætningen over og bruge kikærter, man køber på dåse? Det fungerer desværre ikke så godt, fordi kikærter på dåse er alt for bløde i konsistensen, så falaflerne bliver klæge og tunge i stedet for lette og luftige.
Falafler passer sammen med næsten alt. Servér dem i pitabrød eller med bulgur og en stor salat til. Du må ikke have for lidt sauce eller dressing til dine falafler, og nogle af favoritterne er hvidløgssauce, tahinsauce, myntesauce – og hummus.
1 fed hvidløg
1 dåse kikærter
½ chili
½ tsk. spidskommen
1 spsk. presset citronsaft
3 spsk. olivenolie
1 spsk. tahin
Salt og peber
1. Pil og hak hvidløgsfeddet fint.
2. Hæld væsken fra kikærterne, skyl dem, og lad dem dryppe af.
3. Kom hvidløg, kikærter, chili, spidskommen, presset citronsaft, olivenolie og tahin i en foodprocessor.
4. Rør, til du har en glat hummus. Smag til med salt og peber.