Ovnen er en kær og ofte brugt ven i køkkenet, men efter en dags flittig brug bliver den meget snavset af gammel olie og andet, der har dryppet og sprøjtet under madlavningen. I de fleste hjem gøres ovnen faktisk alt for sjældent ren, men den vigtigste grund til, at du jævnligt bør gøre din ovn ren, er i virkeligheden ikke hygiejnen.
Selv om madrester og stænk måske ikke virker så lækkert, er den vigtigste grund til, at du regelmæssigt bør gøre din ovn ren, risikoen for brand. En snavset ovn, der er fuld af fastbrændte madrester og fedt, udgør en brandrisiko. Desuden påvirker den mados, der dannes, madens smag. Derfor er det allerbedste, du kan gøre, at gøre ovnen ren med jævne mellemrum. Det gør det nemmere at holde den, og du undgår at skulle fjerne genstridige fastbrændte madrester – et arbejde, der ofte er mere tidskrævende.
Det anbefales at gøre ovnen grundigt ren mindst hver sjette måned og indimellem at gøre den ren efter behov. Hvis du ved med dig selv, at rengøring af ovnen er en af de ting, du som regel udskyder, kan det være en god idé at se på en af vores selvrensende ovne.
Pyrolyse
En ovn med pyrolyse er nem at gøre ren takket være den smarte pyrolyseteknologi, der brænder alle rester fra bagning, grilning og stegning væk. Ovnen varmes op til ca. 500 °C og brænder på den måde fedt og andre rester væk. Det eneste, der bliver tilbage, er lidt aske, som du nemt kan fjerne med køkkenrulle eller en klud.
Damprengøring/Water Clean
De fleste af Elvitas ovne har en Water Clean-funktion, så de er meget nemme at gøre rene. Du stiller knappen på Water Clean og hælder 0,6 liter vand på en bageplade nederst i ovnen. Efter 30 minutter kan madresterne let tørres af de emaljerede overflader med en fugtig klud.
Hvis du har en ovn, der kræver manuel rengøring, er der en række tips og tricks, der gør rengøringen nemmere. Her giver vi nogle af vores bedste husmortips, når det gælder fastbrændte madrester.
Med damp og citron
Varm ovnen op til 225 grader. Fyld et mellemstort ovnfast fad med vand, halvér en citron, og læg den i fadet.
Når ovnen er varm, sætter du fadet midt i ovnen på risten, og lader det stå en time. Sluk derefter ovnen, og lad den køle af. Når ovnen er kølig nok, kan du tørre den af med en fugtig klud.
Med sæbe
Sæbe er et naturprodukt, der dufter godt og meget effektivt opløser fedt. Bland to dele sæbe med en del vand. Hæld det i en blomstersprøjte eller sprayflaske, og sprøjt det i ovnen. Indstil ovnen til 100 grader, og vent 20 minutter. Sluk ovnen, og lad den køle af. Fjern derefter snavset med en fugtig svamp.
Rengøring med eddike
Eddike er måske det mest effektive middel mod snavs. Det er ikke så underligt, at det er et af de mest udbredte husmortips om snavs og pletter. Begynd med at blande en deciliter 12 % eddike, et par dråber opvaskemiddel og 1,5 dl vand, som du hælder i en sprayflaske. Spray hele ovnen, lad det virke i ca. 5 minutter, og tør derefter af med en klud. Hvis ovnen ikke er blevet ren, kan du drysse bagepulver på de områder, der stadig er snavsede, og derefter sprøjte blandingen på. Lad det sidde i en halv time, og tør af med en klud.
Rengøring med en sukkerknald
Sukker er et af de mest effektive midler mod genstridigt snavs. De små sukkerkrystaller bliver et naturligt slibemiddel, der ikke ridser overfladen. Blød overfladen op i den ovn, du skal gøre ren, og gnid den med en sukkerknald (bemærk: brug ikke sukkerknalder af den type, der opløses ekstra hurtigt, da de nemt smuldrer), indtil snavset er væk. Tør af med en fugtig klud.
Glem ikke ovnlågen
Ved du, at man på nogle ovnmodeller kan tage glasset af, når ovnlågen skal gøres ren? Glasset er ofte sat fast med skruer, men de er normalt nemme at fjerne. Vask glasset med opvaskemiddel, og sæt det på plads igen. Hvis glasset ikke kan fjernes, kan du gøre det rent med opvaskemiddel og tørre det af med en klud.
Bageplader og riste er som regel næsten lige så svære at gøre rene som en ovn med fastbrændte madrester. Men der findes nogle tricks, der gør arbejdet nemt.