Elvita-bradepande

Tænk, hvis du kunne slippe for at finde en stegepande og forskellige gryder frem og bare lave alt, hvad du har lyst til, på en og samme plade – og sætte den i ovnen! Det kaldes ovnmad og er blevet en populær måde at lave mad til hele familien på. Her har vi samlet flere inspirerende opskrifter på mad, du nemt kan lave i ovnen.

Ovnmad er virkelig blevet populær, og hvis du har lyst til at kaste dig ud i det, findes der flere kogebøger om emnet, men også mange onlineopskrifter. Så det handler bare om at tænde ovnen, lægge en masse lækre ting på en bageplade og lade ovnen klare resten.  Det er endda blevet trendy at sætte bradepanden – som vi næsten havde glemt – på bordet og servere fra den. Det er endnu nemmere og perfekt, når man vil spare opvask!

Opskrift på nem ovnmad

Udover at lave middag til hele familien på én bageplade kan du naturligvis også bruge ovnen til at lave lækre desserter. Tjek vores opskrifter på ovnmad herunder!

Grøntsagsbiksemad med halloumi

Det er rigtig godt at bage grøntsager i ovnen, og her kan du selvfølgelig variere med dine favoritter som f.eks. broccoli, løg i skiver, peberfrugt – eller hvorfor ikke grønkål? Denne ret er også perfekt som tilbehør til fiske- og kødretter.

Halloumipytt

Du skal bruge:
4 nye gulerødder
10 nye kartofler
1 blomkål olivenolie
salt + sort peber
200 g halloumi
1 bdt. persille
Ekstra krydderier efter eget valg

Sådan gør du:
• Indstil ovnen til 225 grader.
• Tag en bageplade ud, og læg bagepapir på den.
• Skær gulerødder, kartofler og blomkål i passende store stykker, og fordel dem på bagepladen.
• Dryp lidt olivenolie over, og drys med salt og peber.
• Bages midt i ovnen i 30 minutter. Rør rundt, når halvdelen af tiden er gået.
• Steg halloumien i mindre stykker på en stegepande – brug høj varme, så den får en flot farve.
• Når grøntsagerne er møre, lægger du halloumien på bagepladen, klipper lidt persille over hele herligheden og krydrer med de krydderier, du foretrækker.
• Servér med en god, kold sauce.

TIPS! Porrer er ekstra gode at tilberede i ovnen. Perfekt, hvis du har en rest porrer fra en anden ret. Skær porrerne i ret tykke skiver, ca. 0,5 centimeter, og læg dem på en bageplade sammen med kylling eller noget andet, du tilbereder samtidig – supergodt!

Svinemørbrad med kartofler og palmekål

Selvfølgelig kan man tilberede kød og tilbehør samtidig og på samme bageplade! Også her kan du variere dit tilbehør, hvis der er nogle grøntsager, du foretrækker, eller som er i sæson, f.eks. kantareller. Du kan også variere dressingen, der bliver allerbedst, når den blendes og fordeles over hele bagepladen.

Svartkal

Du skal bruge:
flydende smør
800 g svinemørbrad
salt, peber og evt. hvidløgspulver
800 g faste kartofler
75 g palmekål eller grønkål, hvis du foretrækker det
200 g gulerødder
200 g små tomater
Et halvt rødløg eller en halv porre
1 bdt. frisk timian

Sådan gør du:
• Indstil ovnen til 225 grader.
• Gør en bradepande klar, og hæld noget af det flydende smør ud på den.
• Forbered kødet ved først at skylle og tørre det og derefter ridse oversiden. Skær flere tynde snit med en skarp kniv.
• Læg kødet midt på bradepanden, dryp lidt smør over, og drys derefter med salt, peber og eventuelt hvidløgspulver.
• Gnid kartoflen ren, og skær den i skiver på ca. 5-7 millimeter. Fordel skiverne rundt om kødet. Drys med salt, og dryp lidt smør over.
• Skær palmekålen og gulerødderne i mindre stykker, og læg dem rundt om kødet.
• Det samme gør du med tomater og rødløg, der bliver rigtig flotte, når de skæres i både. Hvis du vælger porre, kan du skære den i skiver.
• Drys salt på alle ingredienserne, og krydr med timian.
• Brug et stegetermometer til kødet. Det nemmeste er at stikke det ind i kødet.
• Anbring bradepanden midt i ovnen.
• Efter 20 minutter tager du bradepanden ud og dækker kødet med folie. Grøntsagerne behøver du ikke dække.
• Lad bradepanden stå i ovnen i yderligere 15 minutter, eller til kødet har nået en kernetemperatur på 65-68 grader.

Dressing med hvidløg og basilikum:
Du skal bruge:
5 dl olivenolie
1 potte frisk basilikum
2-4 fed hvidløg
1/4 tsk. salt
1/4 tsk. kværnet sort peber

Sådan gør du:
• Hæld olivenolie i et litermål.
• Tilsæt 2 af hvidløgsfeddene, hele
• Skær friske basilikumblade i strimler, og kom dem i litermålet.
• Tilsæt salt og peber, og blend dressingen med en stavblender, så du får en flot grøn dressing.

Til sidst:
• Skær kødet i centimetertykke skiver, og fordel dressingen over bradepanden.
Velbekomme!

Nacho-chips med tacokrydret hakket kød

Fredagshyggen er reddet! I stedet for at servere nacho-chips ved siden af og spise det hakkede kød med bløde tortillas, kan du prøve at bage hele tacoretten på en bageplade – nok til hele familien!

Nachos

Du skal bruge:
En pose nacho-chips
ca. 100-200 g Hakket kød
ca. 400 g Tacokrydderi – se opskrift på, hvordan du laver dit eget, herunder.
Revet ost
ca. 2 dl Valgfri tacosauce eller ca. 1,5 dl salsasauce

Tacokrydderiblanding
1 tsk. salt
1 tsk. chilipulver
0,5 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. paprika
1 tsk. tørret oregano

Sådan gør du:
• Indstil ovnen til 220 grader.
• Læg bagepapir på en bageplade.
• Fordel nacho-chipsene på bagepladen.
• Steg det hakkede kød på en stegepande sammen med dit tacokrydderi.
• Fordel det hakkede kød over nacho-chipsene.
• Kom valgfri tacosauce over.
• Drys revet ost over.
• Bages i ovnen i ca. 10 minutter.
• Servér med cremefraiche/syrnet fløde og guacamole.
• Du kan også vælge kun at gratinere nachos med tacosauce og ost og fordele hakket kød over, når du har taget bagepladen ud.

Laks og broccoli i ovn

Fisk er nem at tilberede i ovnen – især laks. Det nemmeste er at bruge frossen laks i portionsstykker, men du kan selvfølgelig også tilberede en hel lakseside i ovnen sammen med grøntsager efter eget valg.

Lax

Du skal bruge (4 portioner):
600-1.000 g frisk broccoli
600 g laksefilet 2 spsk.
olivenolie 1/2 tsk.
chiliflakes salt sort peber

Sådan gør du:
• Indstil ovnen til 200 grader.
• Skær broccolien i buketter, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
• Bag broccolien midt i ovnen i 5 minutter.
• Tag bagepladen ud, og lav plads til laksen i midten. Læg laksen i midten med skindsiden nedad.
• Dryp med olivenolie, og drys med chiliflager og salt.
• Sæt bagepladen midt i ovnen igen, og tilbered det hele i ovnen i ca. 12-15 minutter.
• Servér med en kold sauce efter eget valg!

Gino i ovn

Den klassiske dessert Gino er noget så enkelt som chokoladegratineret frugt – og selvfølgelig kan du tilberede din Gino i ovnen! Benyt lejligheden til at teste de forskellige frugter og bær, der er i sæson. Senere på sommeren kan du for eksempel bruge blåbær.

Jordgubbar

Du skal bruge:
500 g jordbær
2 bananer
4 kiwier
1 lime
100 g hvid chokolade

Sådan gør du:
• Indstil ovnen til 200 grader, grill.
• Skær jordbær, banan og kiwi i skiver – helst i lige store stykker – og læg dem i et ovnfast fad.
• Pres saften af en lime over frugten.
• Sæt det vendbare rivejern med den fine side på din køkkenmaskine.
• Riv den hvide blokchokolade, og drys den over frugten.
• Bag i ovnen i ca. 10 minutter, til den hvide chokolade har fået en flot farve.
• Serveres med vaniljeis.

Blåbærsnitter med havregrynstopping

Denne kage er hurtig at lave, og du kan variere med den marmelade, du foretrækker, måske tyttebær, hindbær eller blåbær? De er gode at fryse, men tricket er at skære dem i firkanter først.

Havregryn

Du skal bruge:
150 g smør, stuetempereret
1 æg
4,5 dl hvedemel
1,5 dl sukker
1 spsk. bagepulver
2 dl blåbærsyltetøj

Havregrynstopping:
50 g smør
2 dl havregryn
1 dl sukker
1 tsk. vaniljesukker

Sådan gør du:
• Indstil ovnen til 200 grader.
• Forbered en bageplade med bagepapir.
• Rør smørret i en skål, til det er blødt, og pisk ægget i.
• Bland de tørre ingredienser: mel, sukker og bagepulver, og rør dem i smørblandingen.
• Tryk dejen flad på bagepapiret, til den er ca. en centimeter høj.
• Fordel blåbærsyltetøjet på dejen.

Havregrynstopping:
• Smelt smørret i en gryde.
• Bland smørret med havregryn, sukker og vaniljesukker i en skål.
• Hæld havregrynsblandingen over blåbærsyltetøjet, så den dækker.
• Bag kagen nederst i ovnen i ca. 20-25 minutter.
• Skær kagen i firkanter, når den er afkølet.
• Serveres med is eller flødeskum.